قارچ ناخن، یکی از مشکلات رایج پوستی و ناخن است که بسیاری از افراد در طول زندگی خود آن را تجربه مینمایند. این عارضه میتواند سبب تغییر رنگ، شکنندگی ناخنها شود. در حالت کلی بروز قارچ در ناخن خطرناک نیست؛ اما در صورت عدم درمان منجر به ناراحتی، درد و حتی گسترش عفونت خواهد شد. این بیماری ظاهری آزاردهنده دارد و اعتماد به نفس فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. از علل این بیماری میتوان به بالا رفتن سن، قرار گرفتن با پای برهنه در اماکن عمومی، پوشیدن کفش نامناسب، عدم بهداشت فردی و رسیدگی به پوست دست و ناخن و… اشاره کرد. ما در این مقاله، به بررسی علل، علائم، انواع و روشهای درمان و راههای پیشگیری از قارچ در ناخن میپردازیم تا با آگاهی بیشتر، بتوانید از سلامت ناخنهای خود محافظت نمایید. از یاد نبرید که عفونتهای قارچی ناخن در اکثر موارد به خودی خود درمان نمیشود و شما باید به روشهای خانگی یا پزشکی در صدد رفع این عارضه برآیید.
قارچ ناخن چیست؟
قارچ ناخن یا انیکومیکوزیس یک عفونت شایع شمرده میشود که در آن قارچها به درون یا زیر ناخن دست و پا نفوذ میکنند و ناخن را با مشکلاتی نظیر تغییر رنگ، ضخیم شدن و تخریب مواجه مینمایند. معمولا در این عارضه ناخنها به رنگ زرد در میآیند و این قضیه به شدت عفونت بستگی دارد. گاهی عفونتها به شکل لکههای سفید یا قهوهای در زیر و نوک ناخن دست یا پا بروز میکنند و میتوانند در صورت عدم درمان عمیقتر شوند. اگر اکنون دچار قارچ ناخن دست هستید و عفونت حاد نشده، خطری شما را تهدید نمیکند و میتوانید با داروهای درمان سریع قارچ، درمانهای خانگی و محصولات مناسب به رفع این مشکل بپردازید. در صورتی که عفونت ناخن دردناک شده و شاهد تغییراتی در شکل و ظاهر ناخنهای خود هستید، حتما به یک پزشک متخصص مراجعه نمایید و تحت درمان پزشکی قرار بگیرید.
بیشتر بخوانید: روشهای خانگی برای جوانسازی پوست دست
علل بروز قارچ در ناخن دست و پا چیست؟
ارگانیسمهای گوناگون قارچی که معمولا به شکلی نرمال و عادی و بدون خطر روی سطح پوست ما زندگی میکنند، گاهی موجبات بروز قارچ در ناخن را منجر میشوند. از علل دیگر بروز این بیماری در ناخن میتوان موارد زیر را نام برد:
- در سنین بالا گردش خون از حالت عادی کندتر گردیده و سبب پیدایش قارچ میشود. البته تغییر بافت ناخن در سنین بالا دلیل دیگر بروز این پدیده است.
- راه رفتن با پای برهنه در اماکن عمومی و مرطوب مانند استخرها و سالنهای ورزشی از علل دیگر بروز قارچ در ناخنهاست.
- بیماری های پوستی نظیر پسوریازیس نیز ناخن را تحت تاثیر قرار میدهند و میتوانند عامل ایجاد این بیماری در ناخن باشند. البته پسوریازیس، عفونت قارچی نیست و فقط باعث آسیب پذیرتر شدن ناخنها میگردد.
- از علل دیگر بروز قارچ در ناخن میتوان به دیابت، مشکلات جریان خون یا ضعف سیستم ایمنی اشاره کرد.
- کفشهایی که باعث عرق کردن پا شوند، در بروز این مشکل دخیل هستند.
- قارچ ناخن در اثر کاشت برای افرادی رخ میدهد که در محیطهای غیر بهداشتی اقدام به کاشت ناخن میکنند.
- اگر آسیب جزئی پوست یا ناخن نادیده گرفته شود، موجبات بروز قارچ در ناخن فراهم خواهد شد.
- و…

علائم قارچ در ناخن کدامند؟
با دیدن علایم این بیماری تشخیص قارچ ناخن برای شما آسانتر خواهد بود. قارچ در ناخن در بیشتر مواقع با لکههای کوچک در زیر ناخن آغاز و به مرور گسترش پیدا میکند و موجب تغییر شکل ناخن میشود. علایم بیان شده در ادامه مطلب علایم شایع قارچ در ناخن هستند:
بیشتر بخوانید: معرفی کرم عطری و کاربردهای آن
- ناخن ضخیم و شاخی شده
- درد و ناراحتی
- بیرنگ شدن ناخن
- شکستن یا ناهمواری ناخن
- ایجاد خطوط سفید یا زرد روی ناخن
- جداشدن ناخن از بستر
- بوی بد
- و…
شناخت مدلهای مختلف قارچ در ناخن
در کل 4 مدل قارچ در ناخن به وجود میآید که به صورت زیر هستند:
- قارچ زیر ناخنی دیستال DSO: قارچ زیر ناخنی دیستال شایعترین نوع قارچ در ناخن است و از انتهای ناخن آغاز و به سمت کوتیکول پیشروی مینماید.
- قارچ در ناخن کاندیدا CO: همانطور که از نام این مدل قارچ پیداست، از قارچهای کاندیدا ایجاد میشود و ناخنهایی را که در گذشته دچار آسیب در اثر عفونت یا ضربه شدهاند، مورد هدف قرار میدهد.
- قارچ در ناخن زیرپوستی پروگزیمال PSO: این مدل قارچ به شکل لکههای زرد در پایه ناخنهای دست و پا بروز پیدا میکند و در مقایسه با سایر قارچها احتمال ابتلا به آن کمتر است.
- قارچ سطحی سفید WSO: این مدل قارچ بیشتر در ناخنهای پا نمایان میشود و لکههای سفیدی روی ناخن ایجاد میکند.
روشهای درمان قارچ در ناخن چگونه است؟
تمیز و خشک نگه داشتن ناخنها و کوتاه کردن آن از روشهای جلوگیری از قارچ ناخن بهشمار میروند. قطعا پیشگیری از این بیماری بهتر از درمان آن است؛ اما اگر مبتلا به این مشکل هستید، میتوانید از درمانهای زیر برای بهبود ناخنهای خود استفاده نمایید:

بیشتر بخوانید: 11 توصیه برای مراقبت از ناخن طبیعی و بلند
درمانهای خانگی قارچ در ناخن
- ویکس Vicks VapoRub: ویکس یک نوع پماد است که به شکل موضعی میتواند روی ناخن استفاده شود. این پماد حاوی ترکیبات ضد قارچی نظیر روغن اکالیپتوس و کافور است و در جهت تسکین عفونت قارچ کاربرد دارد.
- روغن درخت چای: روغن درخت چای یک محصول با خاصیت ضد قارچ و ضد عفونی کننده است. تحقیقات درباره این روغن نشان از این دارد که این محصول در رفع مشکل قارچ در پا موثر عمل میکند.
- روغن نارگیل و زیتون: روغن نارگیل و زیتون طبیعی دارای خاصیت ضد قارچ هستند و جهت مقابله با عفونتهای ناخن در خانه گزینه مناسبی محسوب میشوند.
- عصاره گیاه زراوند: گیاه زرآوند از خانواده آفتابگردان و حاوی ترکیبات ضد قارچی است و جهت مبارزه با بیماریهای قارچی و عفونتها انتخاب مناسبی شمرده میشود.
درمانهای پزشکی قارچ در ناخن
- درمان سریع قارچ ناخن: با داروهای ضدقارچ خوراکی به آسانی امکانپذیر است. برای نمونه ایتراکونازول (اسپورانوکس) یک انتخاب مطمئن در درمان این بیماری محسوب میشود.
- لیزر درمانی: در این درمان از لیزرهای قدرتمندی جهت نفوذ به ناخن و از بین بردن قارچ در حال رشد در زیر آن استفاده میگردد. در واقع در لیزر درمانی قارچ را تبخیر میکنند و از رشد بیشتر آن جلوگیری مینمایند.
- جراحی: در صورت شدت عفونت قارچ در ناخن پزشکان از روش جراحی برای درمان استفاده میکنند. در این روش کل ناخن یا فقط قسمتی از آن برداشته میشود.
روشهای پیشگیری از عفونت قارچی در ناخن چیست؟
رعایت موارد زیر به پیشگیری از قارچ در ناخن کمک فراوانی میکنند:

- شستن دستها پس از لمس ناخنهای آلوده و خشک کردن و آبرسانی آنها در پیشگیری از این بیماری کمک کننده است. میتوانید جهت آبرسانی دستها و ناخن خود از کرم عطری دست و ناخن ژادور دافی استفاده کنید.
- استفاده از ناخن مصنوعی و لاک ناخن و کاشت و ژلیش ناخن را کاهش دهید.
- پاهای خود و به خصوص بین انگشتان پا را بعد از حمام به خوبی خشک کنید.
- از پا برهنه ماندن در مکانهای عمومی پرهیز نمایید.
- خدمات مانیکور یا پدیکور را در سالنهای معتبر انجام دهید.
- از پوشیدن کفشهای تنگ و پلاستیکی خودداری کنید.
- از جورابهای نخی که جاذب رطوبت هستند، استفاده نمایید.
- و…
کلام آخر
وجود قارچ در ناخن اگر به موقع شناسایی و درمان نشود، برای شما مشکلات جدیتری نظیر آسیب به ساختار ناخن و حتی گسترش عفونت به سایر قسمتهای بدن به همراه خواهد داشت. در این راستا درمان این عارضه را جدی بگیرید و از روشهای خانگی مانند روغن درخت چای، روغن زیتون و روغن نارگیل جهت رفع این عارضه استفاده نمایید. اگر با علائمی نظیر تغییر رنگ، ضخامت یا بوی ناخنها مواجه شدید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید تا درمان مناسب برای شما آغاز گردد. جهت پیشگیری از این عفونت در ناخنهای دست و پا همیشه ناخن را مرتب، کوتاه و تمیز نگه دارید و با انواع کرم عطری دست و ناخن دافی پوست دست و ناخن خود را آبرسانی کنید.