سلولیت چیست؟ + راه حل و درمان

سلولیت چیست؟ + راه حل و درمان

این روزها به لطف وسایل ارتباط جمعی و فضای مجازی تقریبا همه می‌دانند که سلولیت چیست؟ اما شاید کمتر کسی بداند که برای درمان این عارضه می‌توان از ورزش هم کمک گرفت.

سلولیت به عنوان یک عارضه پوستی شایع، به شکل فرورفتگی‌ها و برآمدگی‌های نامنظم روی پوست ران‌ها، باسن و شکم ظاهر می‌شود. درست است که سلولیت یک عارضه خطرناک به‌شمار نمی‌رود؛ اما بر اعتماد به نفس و کیفیت زندگی افراد بسیار تاثیرگذار است.

سلولیت ناشی از تجمع چربی در زیر پوست بوده که با فشار بر بافت‌های همبند، ظاهری شبیه به پوست پرتقال در پوست به وجود می‌آورد. عوامل گوناگونی نظیر ژنتیک، تغییرات هورمونی، سبک زندگی کم تحرک، رژیم غذایی ناسالم، بارداری و… در بروز سلولیت موثر هستند.

خبر خوب این است که روش‌های متعددی برای کاهش و مدیریت سلولیت وجود دارد. از ورزش منظم، تغذیه سالم و ماساژ گرفته تا روش‌های درمانی تخصصی نظیر لیزردرمانی، لیپوساکشن وکربوکسی‌تراپی جهت درمان و بهبود این مشکل می‌توان بهره برد.

سلولیت چیست؟

سلولیت چیست و درمان آن از چه روش‌هایی امکان‌پذیر است؟ سلولیت چربی زیر پوست است که به صورت برآمدگی‌ها و فرورفتگی‌هایی بر سطح پوست دیده می‌شود. این عارضه پوستی هیچ مشکلی برای افراد ایجاد نمی‌کند؛ فقط ظاهر ناخوشایندی دارد. ران، بازو، باسن یا شکم بخش‌هایی از بدن هستند که ممکن است دچار سلولیت شوند.

هنگامی که چربی به بافت همبند پوست فشار وارد کند، سبب ایجاد چروک روی پوست شده و سلولیت‌های توده مانند روی پوست نمایان می‌شوند. برای درمان این عارضه می‌توانید هم از روش‌های کلینیکال و هم از روش‌های خانگی استفاده کنید.

ترک سلولیت چیست و به چه دلیل ایجاد می‌شود؟ ترک سلولیت، ترک‌های پوستی هستند که اغلب به شکل خطوط باریک و مواج روی پوست ظاهر می‌شوند. این ترک‌های پوستی بیشتر در افرادی که افزایش یا کاهش وزن شدید را تجربه کرده‌اند و خانم‌های باردار بروز می‌نماید.

بیشتر بخوانید: میکروبیوم چیست؟ / هرچیزی که باید درباره میکروبیوم بدانید!

دلایل ایجاد سلولیت

علت سلولیت بدن چیست و آیا فقط افراد چاق دچار این عارضه می‌شوند؟ سلولیت به دلیل انباشت چربی در زیر پوست به وجود می‌آید و اینطور نیست که فقط افراد چاق دچار این مشکل پوستی شوند. ممکن است سلولیت برای افراد لاغر نیز اتفاق بیفتد. در ادامه به مهم‌ترین علل ایجاد سلولیت در حالت کلی اشاره خواهیم کرد:

  • هورمون‌ها: مشکلات هورمونی، به ویژه هورمون‌های تیروئیدی، زمینه ساز مشکلاتی از قبیل سلولیت هستند.
  • بارداری: اگر در دوران بارداری و یا بعد از زایمان سلولیت را در بدن خود مشاهده نمودید، جای نگرانی ندارد. 80 الی 90 درصد خانم‌ها در دوان بارداری این قضیه را تجربه می‌کنند.
  • ژنتیک: چنانچه فردی در خانواده شما قبلا دچار سلولیت بوده، احتمال بروز آن در بدن شما بسیار زیاد است.
  • سبک زندگی ناسالم: یکی از علل ایجاد سلولیت در باسن، ران و شکم مصرف غذاهای چرب و شور است.
  • افزایش سن: با افزایش سن کلاژن سازی پوست کاهش یافته و سلول‌های چربی به شکل سلولیت روی پوست ظاهر می‌شوند.

سایر دلایل سلولیت چیست و آیا راه حلی موثر برای کاهش این عارضه وجود دارد؟ کنترل نکردن وزن، تحرک نداشتن، استرس، سیگار و الکل، کاهش مصرف آب، جریان خون ضعیف از علت‌های دیگر بروز سلولیت هستند. برای درمان این عارضه راه‌های زیادی پیش روی شماست. به‎‌عنوان مثال کنترل استرس و ورزش کردن از راه‌های ساده در بهبود و کاهش این مشکل پوستی هستند.

بیشتر بخوانید: روتین پوستی در بارداری / چگونه در دوران بارداری پوست سالمی داشته باشیم؟

سلولیت چه علائمی دارد؟

در سلولیت غیرعفونی، پوست شبیه بافت پنیر یا پوست پرتقال می‌شود و علایمی مانند موارد زیر را به همراه دارد:

  • وجود فرورفتگی و توده بر روی پوست
  • پوست پرتقالی
  • ناحیه آلوده گرم
  • ظاهر آویزان پوست
  • تجمع چرک یا نشت مایع شفاف یا زرد
  • تورم ناحیه عفونی
  • قرمزی ناحیه اطراف

سلولیت اغلب با تغییر رنگ و لطافت پوست بروز می‌نماید؛ اما در مراحل پیشرفته، پوست دچار تورم شدید خواهد شد. حتی در نوع پیشرفته پوست به سمت تیرگی پیش می‌رود؛ بنابراین در صورت بروز علایم شدید به یک متخصص پوست مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: 14 ترفند خانگی برای سفت شدن پوست صورت

انواع سلولیت کدامند؟

سلولیت سه نوع اصلی دارد که به شرح زیر هستند:

  • سلولیت نرم: سلولیت نرم نوعی سلولیت است که در قسمت‌های با چربی زیاد بدن نظیر باسن و ران‌ها ظاهر می‌شود. این مدل سلولیت اغلب در افراد مسن و افرادی که کاهش وزن زیاد داشته‌اند، بروز می‌کند.
  • سلولیت سخت: این مدل سلولیت مختص ورزشکاران است و در ران‌ها و باسن ظاهر می‌گردد. هنگام فشرده شدن پوست، سلولیت سخت به ‌آسانی قابل مشاهده است.
  • سلولیت ادماتوز: سلولیت ادماتوز در اثر گردش خون و احتباس مایعات در بافت‌های پوستی رخ می‌دهد. احساس سنگینی و درد در نواحی سلولیتی از علایم این مدل سلولیت است.
انواع سلولیت کدامند؟

بررسی جامع انواع روش‌های درمان سلولیت

خوشبختانه امروزه با روش‌های گوناگونی می‌توان به طور موقت یا طولانی ‌مدت ظاهر سلولیت را بهبود بخشید. در ادامه ببینیم درمان سلولیت چیست؟

راه‌های درمان پزشکی یا کلینیکی

  • لیزردرمانی: در انواع لیزر درمانی دستگاه روی پوست می‌لغزد و گرمای لیزر سبب شکسته ‌شدن چربی‌ها و رفع پیوند آن‌ها می‌گردد.
  • کرایولیپولیز: در این روش جهت کاهش سلولیت از منجمد کردن سلول‌های چربی زیر پوست و تقویت بافت همبند در نگهداری آن‌ها بهره می‌برند.
  • کربوکسی تراپی: در این روش با کمک گاز کربن ‌دی‌اکسید و تزریق آن زیر پوست روی چربی‌ها تاثیر می‌گذارند.
  • مزوتراپی: در مزوتراپی برای کاهش سلولیت، تزریقاتی را در این ناحیه انجام می‌دهند. این تزریقات شامل کافئین، هورمون، آنزیم و عصاره‌های گیاهی است.
  • لیپوساکشن: دستگاه لیپوساکشن به صورت مکش، چربی را از بدن خارج می‌کند و به بهبود سلولیت کمک می‌نماید. توصیه می‍‌شود در کنار این روش از لیزر درمانی هم استفاده گردد.
  • آر اف یا فرکانس رادیویی: در آر اف از انرژی فرکانس رادیویی جهت بهبود پوست و رفع برجستگی‌های سلولیت استفاده می‌کنند.

روش‌های خانگی درمان و کاهش سلولیت

  • ورزش: ورزش سبب عضله ‌سازی و یکدست شدن پوست می‌شود. به‌عنوان مثال یک راه رفع سلولیت ران بالا بردن تحرک و انجام تمرینات بدنسازی است.
  • ماساژ: ماساژهای خاص درمان‌‌کننده سلولیت‌ها محسوب می‌شوند. در کنار این ماساژ‌ها اگر از  اسکراب‌های خاص استفاده نمایید، پروسه درمان سلولیت سریع‌تر خواهد شد. به عنوان مثال ماساژ های صورت برای جوانسازی پوست!
  • دارو درمانی: جهت درمان خانگی سلولیت می‌توان در بازه زمانی 7 تا 14 روز از آنتی ‌بیوتیک خوراکی استفاده کرد.
  • اسکراب قهوه: اسکراب قهوه با لایه‌برداری سبب افزایش گردش خون در مناطق درگیر با سلولیت شده و رشد سلول‌های پوستی را تحریک نموده و به کاهش سلولیت کمک می‌کند.
  • سرکه سیب: سرکه سیب دارای مواد معدنی نظیر پتاسیم، کلسیم و منیزیم است و نقش مفیدی در رفع سلولیت دارد.
  • آلوئه‌ورا: آلوئه‌ورا حاوی آلیسین است و می‌تواند سبب تسکین پوست، صاف شدن آن و کاهش سلولیت‌ها گردد. برای آشنایی بیشتر با تاثیر معجزه آسا آلوئه ورا برای پوست این مقاله‌ را از دست ندهید!
  • کرم رتینول: کرم‌های رتینول یا محصولات موضعی حاوی 0.03٪ رتینول در رفع سلولیت نقش بسزایی دارند.
  • کرم ضد سلولیت: کرم‌ها و پمادهای ضدسلولیت محصولاتی هستند که می‌توانید برای بهبود سلولیت در خانه از آن‌ها استفاده کنید.

تشخیص سلولیت چگونه ممکن است؟

سلولیت با ظاهری ناهموار و شبیه به پوست پرتقال یا گودال اغلب در ران‌ها و باسن دیده می‌شود. در اکثر موارد سلولیت با فشار دادن پوست مشخص می‌گردد. البته گاهی سلولیت با درد قابل تشخیص است. در کل می‌توان با معاینه فیزیکی و بررسی سابقه پزشکی سلولیت را تشخیص داد. حتی می‌توان به سراغ آزمایش خون یا بیوپسی پوست رفت.

کلام آخر

سلولیت همان چربی زیر پوست است که به شکل توده‌هایی ناهموار روی پوست ظاهر می‌شود. این مشکل پوستی خطری ندارد؛ اما به دلیل ظاهر ناخوشایند، بسیاری از افراد به دنبال بهبود آن هستند.

خبر خوب این است که با برخی راه‌های ساده مانند ورزش منظم، ماساژ و استفاده از کرم‌های ضدسلولیت و رتینول، می‌توانید در خانه به شکل قابل قبولی ظاهر این عارضه را کاهش دهید.

اگر به دنبال نتایج سریع‌تر و مؤثرتر هستید، می‌توانید به متخصص پوست مراجعه کرده و از روش‌های درمانی کلینیکال بهره‌مند شوید.

به یاد داشته باشید که مراقبت روزانه از پوست، شامل نوشیدن آب کافی و استفاده از لوسیون‌های آبرسان، نقش مهمی در سلامت و شادابی پوست و کاهش ظاهر سلولیت دارد.

با گنجاندن این عادات سالم در زندگی خود، گامی موثر در جهت داشتن پوستی صاف‌تر و با اعتماد به نفس بیشتر بردارید.