8 تا از روش های درمان جوش سر سفید

8 تا از روش های درمان جوش سر سفید

جوش سر سفید به‌‍‌علت تاثیر آن بر چهره یکی از آزاردهنده‌ترین جوش‌ها محسوب می‌شود. درمان جوش سر سفید نیازمند دانش و اطلاعات کافی خواهد بود؛ زیرا درصورتی که اطلاعات لازم را نداشته باشید، هر اقدام شما ممکن است شرایط را بدتر کند. جوش‌های سر سفید به دلایلی گسترده ازجمله تغییرات هورمونی، بلوغ، قاعدگی، سبک زندگی نامناسب، بارداری و… به‌‎وجود می‌آیند. البته لازم به ذکر است که بروز این جوش‌ها کمتر با اصلاح سبک زندگی و عادات؛ رابطه دارند؛ زیرا اغلب در بازه‌های زمانی خاص بروز پیدا می‌کنند. از این رو در این مقاله 8 تا از روش‌ های درمان جوش سر سفید را معرفی خواهیم کرد، پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

جوش سر سفید چیست؟

جوش های سر سفید (Whitehead) یکی از انواع شایع آکنه هستند. این نوع جوش زمانی ایجاد می‌شود که منافذ پوست با چربی (سبوم)، سلول‌های مرده و باکتری‌ها مسدود می‌شوند. برخلاف جوش‌های سر سیاه، در جوش‌های سر سفید، منافذ بسته باقی می‌ماند و در معرض هوا قرار نمی‌گیرد. به همین دلیل، نوک آن سفید یا به رنگ پوست دیده می‌شود.

جوش سر سفید اغلب در نواحی چرب پوست مانند صورت، پیشانی، بینی، چانه و گاهی روی شانه یا پشت ظاهر می‌شود. این نوع جوش‌ها معمولاً دردناک نیستند اما درمان جوش های سر سفید ضروری است، زیرا اگر درمان نشوند، می‌توانند به جوش‌های ملتهب یا چرکی تبدیل شوند.

بیشتر بخوانید: جوش زیر پوستی چیست؟ + دلایل ایجاد و درمان

عوامل ایجاد جوش‌های سر سفید

برای کشف بهترین درمان جوش سر سفید، لازم است ابتدا از عوامل ایجاد این جوش باخبر باشیم تا از وقوع مجدد این مشکل تا حد امکان پیشگیری شود. ایجاد جوش‌های سر سفید دلایل مختلفی دارد که بیشتر آن‌ها با مسدود شدن منافذ پوست در ارتباط هستند. این مشکل ممکن است تحت‌تأثیر تغییرات هورمونی، سبک زندگی، یا استفاده از محصولات نامناسب پوستی تشدید شود. همچنین، برخی از افراد به طور ژنتیکی بیشتر مستعد بروز این نوع جوش هستند. درک علت‌های اصلی می‌تواند به پیشگیری و انتخاب روش درمانی مؤثرتر کمک کند.

جوش سر سفید چیست؟

‎‎‎مهم‌ترین عوامل ایجاد جوش‌های سر سفید عبارتند از:

  • تغییرات هورمونی (به‌ویژه در دوران بلوغ، قاعدگی، بارداری یا مصرف داروهای هورمونی)
  • تولید سبوم توسط غدد چربی پوست به طوری که بیش از حد نیاز باشد
  • جمع شدن سلول‌های مرده روی پوست و ناتوانی در پاکسازی طبیعی آن‌ها
  • استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی مسدودکننده منافذ
  • رژیم غذایی ناسالم، به‌ویژه مصرف زیاد قند، لبنیات و غذاهای فرآوری‌شده
  • استرس و اضطراب که می‌توانند ترشح هورمون‌های مؤثر در آکنه را افزایش دهند
  • عدم رعایت بهداشت پوست مانند خوابیدن با آرایش یا لمس مکرر صورت
  • عوامل ژنتیکی در برخی افراد که به‌طور ارثی؛ بیشتر مستعد جوش‌های سر سفید هستند

بیشتر بخوانید: 6 تا از روش های موثر برای جلوگیری از جوش و آکنه

8 راه درمان جوش سر سفید

حال که عوامل و دلایل بروز جوش سر سفید را می‌دانیم، زمان آن است که به روش‌های درمان جوش های سر سفید صورت و بدن بپردازیم. افراد بسته به شدت و میزان جوش‌ها، می‌توانند از روش‌های خانگی، دارویی یا تخصصی استفاده کنند. در ادامه مهم‌ترین روش‌های درمان این نوع جوش را توضیح داده‌ایم.

8 راه درمان جوش سر سفید

1. پاکسازی منظم پوست

شستن صورت دو بار در روز با ژل شستشوی مخصوص پوست چرب یا مستعد آکنه، به کاهش چربی اضافه و سلول‌های مرده کمک می‌کند. البته لازم است از شستشوی بیش‌ازحد یا استفاده از صابون‌های قوی پرهیز کنید، زیرا باعث تحریک بیشتر پوست می‌شود.

بیشتر بخوانید: پاک سازی عمیق پوست با 6 روشی که نمی دانید

2. استفاده از محصولات حاوی سالیسیلیک اسید یا بنزوئیل پراکسید

این مواد در درمان جوش‌های سر سفید بسیار مؤثر هستند. سالیسیلیک اسید به باز شدن منافذ کمک می‌کند و بنزوئیل پراکسید باکتری‌ها را از بین می‌برد. این ترکیبات معمولاً در ژل‌ها، کرم‌ها یا شوینده‌های پوستی یافت می‌شوند.

3. مدیریت استرس

استرس باعث ترشح هورمون‌هایی مثل کورتیزول می‌شود که تولید چربی پوست را افزایش می‌دهند. تمرین‌هایی مثل یوگا، مدیتیشن یا فعالیت‌های بدنی منظم می‌توانند به کاهش استرس و در نتیجه کنترل بهتر جوش‌ها کمک کنند.

بیشتر بخوانید: تاثیر استرس بر پیری پوست صورت و نحوه جلوگیری از آن

4. لایه‌برداری ملایم

استفاده از لایه‌بردارهای شیمیایی مانند آلفا هیدروکسی اسید (AHA) یا بتا هیدروکسی اسید (BHA) به حذف سلول‌های مرده و باز کردن منافذ پوست کمک می‌کند. لایه‌برداری باید ۱ تا ۲ بار در هفته انجام شود تا از تحریک بیش از حد جلوگیری شود.

5. استفاده از رتینوئیدها

رتینوئیدها (مانند ترتینوئین یا آداپالن) داروهای مشتق از ویتامین A هستند که چرخه سلولی پوست را تنظیم می‌کنند و منافذ را باز نگه می‌دارند. این درمان‌ها معمولاً به صورت موضعی استفاده می‌شوند و برای موارد شدیدتر تجویز می‌گردند، لذا برای استفاده از این روش حتما با یک متخصص مشورت کنید. درکنار انجام این‌ کار می‌توانید از کرم لاوندر دافی نیز استفاده کنید.

جوش سر سفید

6. رعایت رژیم غذایی سالم

کاهش مصرف غذاهای قندی، چرب و فرآوری‌شده و افزایش مصرف میوه‌ها، سبزیجات و آب، می‌تواند در بهبود وضعیت پوست تاثیرگذار باشد. برخی افراد نیز ممکن است با حذف لبنیات یا گلوتن نیز بهبودی مشاهده کنند.

بیشتر بخوانید: تاثیر رژیم غذایی بر روی پوست + معرفی بهترین آن

7. پرهیز از لمس یا فشار دادن جوش‌ها

فشردن جوش‌های سر سفید می‌تواند باعث آسیب به پوست، باقی ماندن جای زخم یا ایجاد عفونت شود. بهترین راه این است که جوش‌ها را به‌طور طبیعی یا به کمک درمان‌های مناسب؛ خشک و تخلیه کرد. پس چنانچه روش‌های صحیح تخلیه جوش‌های سر سفید را نمی‌دانید به هیچ وجه به آن‌ها دست نزنید.

8. مشاوره با متخصص پوست

در صورتی که جوش‌های سر سفید شما، شدید یا مقاوم به درمان‌های خانگی هستند، مراجعه به متخصص پوست ضروری است. پزشک بسته به شدت مشکل، ممکن است داروهای قوی‌تر، درمان‌های ترکیبی یا حتی روش‌های تخصصی مانند لیزر و … را توصیه کند.

سخن پایانی

درپایان باید گفت که درمان جوش‌ سر سفید تنها با یک راهکار ساده و سریع ممکن نیست، بلکه نیازمند صبر، آگاهی و انتخاب روش‌های درست و متناسب با نوع پوست و شدت مشکل است. آشنایی با عوامل ایجاد این نوع جوش‌ها و به‌کارگیری ترکیبی از روش‌های مراقبتی، دارویی و اصلاح سبک زندگی، کلید اصلی دستیابی به پوستی سالم و شاداب خواهد بود. در استفاده از محصولات مراقبتی، مانند شوینده‌ها برای پاکسازی پوست، استفاده از برندی معتبر شرط عقل است. برندی مانند دافی که با ترکیب تجربه و کیفیت، می‌تواند در روند بهبود یا پیشگیری از جوش‌های سر سفید بیشترین تاثیرگذاری را داشته باشد. در آخر لازم به ذکر است که اگرچه بسیاری از این روش‌ها را می‌توان به‌راحتی در خانه اجرا کرد، اما در موارد مزمن یا شدید، مراجعه به پزشک متخصص بهترین تصمیم خواهد بود.